Otoplastieken aanmeten

Nadat u een afspraak heeft gemaakt met één van onze specialisten, komen zij bij u op locatie. Voordat we starten met het aanmeten van uw op maat gemaakte gehoorbescherming of otoplastieken, geven we u eerst wat meer informatie. U kunt kiezen tussen een hard of een zacht model. Wat de voordelen hiervan zijn, kan u hier lezen. Indien u het nog niet zeker weet, kunnen we altijd reeds gemaakte modellen laten zien aan de hand van onze showkoffer.

Vervolgens praten we over het filter. Dit filter zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid gedempt wordt. Aan de hand van onze vragen, kunnen wij oordelen welk filter het beste bij u past naargelang hoe luid het geluid is waardoor u omgeven wordt. Zo is er bijvoorbeeld een verschillend filter voor personen die in de bouw of industrie werken, of mensen die motorrijden of muziek bespelen.

Wat we ook graag willen weten is of u bijvoorbeeld een operatie heeft gehad aan de oren, of dat u recent een oorontsteking heeft gehad, misschien heeft u wel gevoelige oren? Al onze specialisten zijn prima getraind om hiervoor een passend advies te geven.

Hoe gaat het aanmeten in zijn werk?

  • Eerst doen we een oorinspectie aan de hand van een otoscoop. Dit is een lens met een trechter waarmee we vergroot in het gehoorkanaal kunnen kijken. We kijken goed of er niet te veel oorsmeer in het oor zit. Andere merkwaardigheden vallen ons ook op en vertellen we aan u.
  • Na de inspectie, plaatsen we met behulp van een lichtpen een speciaal watje in het gehoorkanaal. Dit doen we om het trommelvlies te beschermen. Dit watje plaatsen we precies ver genoeg om een mooie lange afdruk te kunnen maken.
  • Uiteindelijk brengen we een twee-componenten pasta in het oor. Dit is een vloeibare pasta die hard wordt in je oor. We kneden eerst de twee pasta’s door elkaar of maken gebruik van een mengpistool. Met behulp van een spuit of het eerder genoemde mengpistool, spuiten we de pasta in de gehoorgang.
  • Nadat de pasta is ingebracht, adviseren we om even niet te praten of te kauwen, dit kan de vorm beïnvloeden van de mal, zodat er lekkage kan ontstaan.
  • Na een aantal minuten is de pasta in het oor uitgehard en nemen we deze voorzichtig uit het oor. De uitgeharde mal(len) worden in een speciaal laboratorium vervaardigd naar een harde of softe otoplastiek.
  • Na ongeveer twee weken komt de persoon die u heeft aangemeten, deze ook weer bij u locatie brengen en eventueel getest.
  • Hoe u de otoplastieken het gemakkelijkste inbrengt en schoonhoudt, kan u hier zien.

Veel plezier met onze gehoorbescherming!